Győr és a győri művészet történelme

Győr Magyarországon a történelmi művészeti alkotások, a modernkori festészeti gyűjtemények egyik leggazdagabb városa is. A modern kor, a felvilágosodás kora és korábbi évszázadok is jelentős alkotásokat hagytak az utókorra.

A Rómer Flóris Művészeti és Történelmi Múzeum munkatársai, Székely Zoltán

igazgató irányításával és szervezésében az archívumok mélyéről és a legújabb tárlatokból is válogattak képeket, melyek méltóak ahhoz, hogy a győri karácsony színpompás fénypontjai legyenek. Kisplasztikák, szobrok is feltűnnek a késő középkorból, festmények a XVIII–XIX. századból és ismert, kevésbé ismert képek a hozzánk közelebb eső évszázadokból. Vannak olyan képek, amelyek magángyűjtők otthonait díszítik, mutatva azt, hogy aki megteheti, maga is értéket őrző emberré, polgárrá válhat, ha értő szemmel néz körül a győri festők képei között.

S mi köti össze a szobrokat, a festményeket – amelyek között olykor száz évnyi ugrás is látszik – az elkészülésüket tekintve? Az érték. Azt az értéket, amelyet nem csak az alkotói kor, de az eljövendő nemzedékek is elismertek. Nyilván nem lehet megmutatni azt az ezerszínű festői, szobrászi világot, amit a győri, vagy a városban alkotó művészek teremtettek. Ám felhívni rájuk a figyelmet, és arra bíztatni mindenkit, hogy nézzen körül a győri gyűjteményekben, lehet.

 

 © 2022 • Open Art Night • ImpresszumAdatvédelem